Gyermek tüdőgyógyászati szakrendelésünk allergia vizsgálatának elvégzése előtt 10 nappal nem lehet szájon át szedhető allergia gyógyszereket alkalmazni, illetve Calcium szedése sem javasolt.

A hasi ultrahang vizsgálat előkészítést igényel ahhoz, hogy teljes értékű legyen. Éhgyomorral és teli húgyhólyaggal kell érkeznie! Tehát felnőtteknek a vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni, csak szénsavmentes vizet lehet fogyasztani, annyit, hogy a húgyhólyag megteljen. (Kávét sem szabad inni!) A délutáni rendelés esetén reggelizni szabad. 
Gyermekek esetében is próbáljuk-a tűrőképességüknek megfelelően – éhgyomorral hozni a hasi ultrahang vizsgálatra. (Vizsgálat előtt 3-6 órával ne egyen).
 Babák vizsgálatánál javasoljuk,hogy lehetőleg etetés után történjen a vizsgálat, mivel ilyenkor a babák nyugodtabbak.  Pylorus szűkület (gyomor-patkóbél átmenet) kizárásának vizsgálatánál etetés előtt kell hozni a babát. 

Gyermek urológiai vizsgálatra a három év alatti gyermekek esetében kérjük hozzanak vizeletet (kivételt képeznek ez alól a here és fityma problémák).
Urológiai ultrahang vizsgálat során a vesék, húgyhólyag, nemi szervek tájékozódó jellegű vizsgálata történik, nem helyettesíti a radiológus által végzett hasi ultrahang vizsgálatot.